Tuesday, June 9

Erövraren - Stäppens krigare, Conn Iggulden


Conn Iggulden är en riktig historieberättare. Efter att ha skrivit en mastodontserie om Julius Caesar ger han sig nu ikast med nästa erövrare, Djingis Kahn. I Stäppens krigare den första delen i serien Erövraren får vi följa Temudjins, sedermera Djingis, uppväxt. Lämnad att dö på slätten tillsammans med sin familj lyckas han ändå hanka sig fram och komma sig upp med hjälp av obändig vilja osv. Han skaffar sig en egen stam av utstötta och tar över andra, bl.a. sin egen gamla stam.

Iggulden är en lite av en action-författare. I Stäppens krigare händer saker hela tiden, kanske är det så det måste vara med denna typ av böcker. Det finns tydligen väldigt lite skrivet material om Djingis Kahn bevarat. Det är väl, gissar jag, de stora händelserna som man kan säga något säkert om. Allt däremellan, naturligtvis inklusive dialogen, är påhitt.

Stäppens krigare är lättsamt skrivet, lite bladvändaraktigt, om man nu gillar historia. Men några djupare personporträtt handlar det ju inte om, inte heller om överväldigande miljöbeskrivningar, vilket måste vara möjligt när det handlar om mongoliets böljande slätter. Jag är kluven, det är lite för simpelt men... jag gillar det.

Betyg: Rekommenderas!


No comments: