Monday, November 17

Mig äger ingen

Författare: Åsa Lingerborg
Förlag: Atlas
Pocket

Åsa växer upp på 70- och 80-talet i Västerås. Hon bor ensam med sin pappa eftersom mamman lämnar dem när Åsa är fyra. Pappan som jobbar som härdarmästare är alkoholist men på något mirakulöst sätt lyckas han ändå hålla sig samman så pass att han klarar att ta hand om sin dotter.

Eftersom jag själv är tvåbarnsfar så undrar jag genom hela boken vad mamman sysslar med. Hon är bara med här och där. Inte för att pappan gör ett dåligt jobb med sin lilla flicka men han har grava problem med spriten, super väl antagligen bort sina pengar. Det är först när Åsa blir tonåring som hon flyttar hem till sin mamma.

Man blir förbluffad över hur bra det ändå gått för den lilla flickan. Snacka om maskrosbarn. Genom hela boken älskar hon sin pappa även om hon med åren och åldern inser att allt inte står rätt till och i vuxen ålder hur illa det faktiskt är.
Denna bok borde nästan alla läsa för att få lite perspektiv på livet och för att se en annan del av Sverige. En som antagligen är vanligare än man tror men med sämre utgång för barnen.

Betyg: Rekommenderas!


No comments: