Wednesday, December 17

Joe Gould's Secret

Författare: Joseph Mitchell
Förlag: Modern Library
Inbunden

Den här boken består av två delar. Var och en publicerade som så kallade views i tidningen The New Yorker med ca 20 års mellanrum.

Den första delen på 35 sidor publicerades 1942 under titeln Professor Sea Gull. Vi får möta Joe Gould, en vad vi idag skulle kalla alkis och uteliggare men som kallar sig själv den siste bohemen. Joe Gould skriver på en bok som går under namnet An Oral History of Our Time och trots att egentligen ingen sett eller läst den ger den Joe ett visst kändisskap.

Den andra delen publicerades under titeln Joe Gould's Secret 1964. Mycket av denna del är samma som i den första men mer ingående beskrivet och med ytterligare ett antal år av Joe Gould's liv, hans död och framförallt hans hemlighet, vilken jag inte ska avslöja.

Detta är en välskriven och läsvärd stycke levnadsberättelse om en man som inte var framgångsrik eller framstående på något sätt men som ändå lyckades skapa sig ett namn och en nisch i 40-talet Greenwich Village, New York. En annorlunda person och ett annorlunda liv långt från det de flesta av oss lever. Joseph Mitchell lyckas göra en märkligt fascinerande berättelse av det hela.

Betyg: Rekommenderas!

No comments: