Monday, May 31

Trädgård för ovana, Siv och Kay Nilsson

För nästan exakt fyra år sedan flytta jag och min fru in i vårt hus, vårt första. Det var också första gången vi fick en egen trädgård. Nu börjar det så smått likna något. Vi kunde naturligtvis inte ett smack om trädgårdsarbete då men har nog upptäckt ett nytt intresse. Många trädgårdsböcker har vi de senaste åren både köpt och lånat på biblioteket. Det är därför dags för ett litet trädgårdstema.

Först ut: Trädgård för ovana av Siv och Kay Nilsson.

Trädgård för ovana är upplagd över ett år i trädgården. Varje månad motsvaras av ett kapitel och inleds med en kort, närmast poetisk, betraktelse över vad som händer, eller, vissa månader, inte, i trädgården.

Vackra, om man är lagd åt det lite romantiska hållet, foton ackompanjerar betraktelserna. Varje kapitel Trädgård för ovana innehåller sedan en liten "att göra"-lista för den aktuella månaden. Dessutom får man varje månad ett par recept, fler under sommarmånaderna, på mat och andra läckerheter man kan svänga ihop av det man kanske har odlat.

Trädgård för ovana innehåller också tips om skötsel av växter och gräs och om vilka växter man kan välja att plantera på olika platser i sin trädgård, beroende förstås på växtzon, soltillgång osv.

Betyg: Rekommenderas för den ovane!

Siv och Kay Nilsson har även bl.a. skrivit Skördetid: med smak av paradiset och Rosor, rosor, rosor men de har jag inte läst.

No comments: