Wednesday, June 16

Tjäna pengar på bokbloggen?

En tid nu har jag läst en del engelskspråkiga bloggar. De handlar inte om böcker alls utan om entrepenörskap och ledarskap och marknadsföring. Flera av dem säger sig ha tusentals besökare varje dag kanske till och med 100 000 i månaden.

De säger sig även tjäna tusentals dollar i månaden på sitt bloggande. Visst engelskspråkiga marknaden är ju större, fler möjliga besökare, men konkurensen är hårdare också. I vilket fall som helst blir man ju sugen på att tjäna pengar på sitt bloggande.

Enligt denna artikel i DN såldes det böcker för 8 miljarder i Sverige under 2007. Adlibris säger sig sälja ca 500 000 böcker på nätet. Hur får man då del av kakan?

Av Bokus får jag drygt 4 kronor per 100-kronors bok och via Adlibris 5 kronor (om det är en ny kund och vem har inte handlat hos Adlibris?). Via mig måste Bokus alltså sälja 250 st 100-kronorsböcker för att jag ska få 1000 kronor. Kan bli tufft! Det innebär nämligen att nästan alla mina besökare måste köpa en bok hos Bokus?

Nåja man bloggar väl inte för att bli rik. Men det vore kul om det gick, eller hur? Jag har under våren tjänat 12 kronor via google-klick. Tack alla ni som klickat! (Klicka gärna mer!)

Vad har ni för erfarenheter av att tjäna pengar på era bokbloggar, eller bloggar över huvud taget?

2 comments:

Linnea said...

Jag har inte försökt tjäna pengar på min blogg. Jag har t.o.m. avböjt några erbjudanden om annonsering. Tjänar man bara några småkronor så känns det inte värt det att blaffa upp stora annonser. Ska man tjäna pengar på sin blogg krävs det att man är Kissie, Blondinbella eller någon annan ung tjej som skriver mycket om mode, skvaller, uteliv och som uppdaterar 3-5 gånger om dagen. Så ofta kan man knappast uppdatera en bokblogg om man är en privatperson och mest skriver om böcker man har läst (som jag gör). Men glad är jag för det. :) Jag har bokbloggat sedan innan ordet blogg uppfanns. Jag gör det för att det är kul! Någon gång har jag fått rec.-ex och det är ju lite vardagslyx man blir glad av! Det är min enda betalning faktiskt.

Daniels bokblogg said...

Jag bloggar också för att det är kul och ett recensionsex här o där är absolut inte så dumt.

Men visst måste det gå att dra in mer än ett par kronor även om man inte är nät-kändis? Det finns ju andra värden i livet än mode, skvaller o uteliv, väl?