Friday, August 20

Summan av kardemumman, Zac O'Yeah

Summan av kardemumman av Zac O'Yeah är inte så lite speciell. Thrillersatir kanske man kan säga. I vilket fall är det ett slags samelsurium av händelser som styrs av en okänd och hemlig sammanslutning, Kackerlackorna.

En världsvid konspiration drar med sig en inte så lite naiv "biståndsarbetande" svensk och hans mer än lovligt naiva fru (Hjärtrud) in i en terrorkomplott. Svenska diplomaten Kärstin Mordell rycker ut för att bistå Hjärtrud då mannen mördas. Många turer, ett rent kaos egentligen, fram och tillbaka innan Mordell sluter avtal med amerikanerna som räddar Hjärtrud ur ett fängelse. Alltihop utspelar sig i Adabistan, någonstans i mellanöstern. Hjärtrud kommer hem till Göteborg och efter en terrorattack där vaknar hon upp. Tillsammans med Mordell bestämmer hon sig för att slå tillbaka.

Jag gillar Summan av kardemumman. Det är elakt och sarkastiskt, kanske ett stänk av antiamerikanism kan anas (men, och nu talar mina fördomar, det är väl vad man får räkna med i en bok utgiven av Ordfront). Å andra sidan vem är inte, om in antiamerikan, amerikaskeptisk nuförtiden? Det finns otäcka, äckliga delar, som jag kunde varit utan men...

Zac O'Yeah har nominerats till Augustpriset för en av sina tidigare böcker, Mahatma.

Betyg: Rekommenderas!


Inköpsställen
Du köper Summan av kardemumman hos Bokus.
Andra Bloggar om Summan av kardemumman
BookyDarling
Mer om Zac O'Yeah
Zac O'Yeahs hemsida

2 comments:

Emmas Bokhylla said...

Late en intervju med honom och blev oerhort nyfiken pa hans bocker, har dock inte kommit over nagon annu. Tur att du paminde mig!

Daniels bokblogg said...

Zac är absolut läsvärd Emma. Speciell, annorlunda och uppiggande.