Jag har länge undvikit Mankells Wallander-böcker. Temat känns för exploaterat och man har sett för många på tv. Däremot har jag läst ett par av hans andra deckare. De är lite fräschare och mindre förutsägbara.
Kinesen verkar främst vara en uppgörelse med Manekells egen socialistiska bakgrund. Huvudpersonen ser tillbaka på sin ungdomstid som maoist. Monologer, försvarstal, om den tiden fyller sida upp och sida ner av Kinesen med blaha. Tråkigt!
Dessutom finns en lång harang om Kinas framtid, vilken väg Kina måste ta för att inte igen hamna efter i den ekonomiska utvecklingen. Kolonisation av Afrika ses som en möjlig väg. Ännu tråkigare!
Brottet då... ja det ska vara en hämndhistoria. En ättling ger igen, över 100 år efter oförätter som begåtts i Amerika av en svenska förman på ett järnvägsbygge. Långsökt inte minst Dessutom varför mördas en hel by? Varför så blodigt? Hur kan polisen missa att följa upp vissa spår (t.ex. att en okänd man, kinesen, bor på hotell, äter på restaurant och har flugit privatjet alldeles i närheten precis i tidsmässig anslutning till morden). Många frågor blir obesvarade.
Många verkar anse att Kinesen är Mankells bästa bok på länge. Jag har inte lästa jättemånga av Mankells böcker men jag håller inte med. Kinesen är välskrive, självklart! Mankell är naturligtvis en mycket skicklig författare. Men i Kinesen saknas spänning och det hela känns inte riktigt rimligt och trovärdigt.
Betyg: Rekommenderas inte!
Om Henning Mankell
Mankell är en av de där bästsäljande författarna i Sverige, över 30 miljoner sålda exemplar. Han bor delvis i Ystad och delvis i Mocambique. Flera av Mankells böcker har filmatiserats och han har fått massor av priser. Mankell skriver även drama för teater. Jag har tidigare bland annat läst Danslärarens återkomst och Efter frosten.
Recensioner av Kinesen
Svenska dagbladet tycker inte som jag om Kinesen
Svensk tidskrift ogillar maoismen
Bloggar om Kinesen
Alla goda ting
En bok om dagen
No comments:
Post a Comment