Tuesday, August 31

Rymd utan stjärnor, Jonas Moström

Rymd utan stjärnor är Jonas Moströms fjärde bok om komissarie Axberg och hans kollegor vid polisen i Sundsvall. Men det är den första Moströmbok jag läser.

Det är ingen idé att stryka som katten här: Rymd utan stjärnor är en ganska intetsägande bok tycker jag. Det är inte så väldigt spännande. Det är inte speciellt medryckande, inte någon bladvändare. Språket är inget speciellt, brotten är inget speciellt. Personligheterna vi får möta är inget speciellt inte heller miljöerna. Jag kan inget om Sundsvall men visst finns det väl lite mörka vatten, stökiga bullriga hamnar och djupa skogar i närheten?

Två saker är möjligen lite speciella med Rymd utan stjärnor. Dels tar Moström upp ämnet aktiv dödshjälp. Moström är själv läkare så kanske ligger det honom varmt om hjärtat, i alla fall diskuteras det säkert då och då i hans yrke.

Dels gör Moström en grej av att flera av poliserna har svårt att hålla ihop eller isär sitt privatliv från  sin yrkesroll. Det är ju inte direkt något ovanligt men kanske problematiseras det lite mer i Rymd utan stjärnor än i andra böcker. Huvudpersonen,  Johan Axberg, har problem med att läkarvännen Erik är en av de misstänkta. Tjejpolishuvudpersonen i utredningsgruppen undanhåller sin far från utredningen, han skulle också kunna vara misstänkt eftersom han jobbar på brottsplatsen, sjukhuset.

Som sagt en intetsägande bok, knappt underhållande ens för stunden. Håll med eller säg gärna emot.

Betyg: Rekommenderas inte!

Du kan förstås ändå köpa Rymd utan stjärnor hos t.ex. Bokus.

Andra bloggare om Rymd utan stjärnor
Bokbrus
En tös i böckernas värld
Nisse Scherman

4 comments:

Pia said...

Jag håller med om att boken är intetsägande. Intrigen är ganska dålig.

Däremot tycker jag språket fungerar och jag gillar att han tar upp lite kontriversella ämmnen.

Daniels bokblogg said...

Ja + för ämnena.

Dagens musikvideo said...

Våran emninenta tipspanel ger dig ny grymma musiktvideoips. Varje dag. Välkommen!

Elin said...

Kom tillbaka